Preview

Belarus Fish Industry Problems

Advanced search

BASIC PRINCIPLES FOR DEVELOPMENT OF ECO-SAFE PREPARATION FOR FISH CULTURE

Abstract

There are selected the strains of Bacillus bacteria with high antagonistic activity in relation to fish pathogens. On their basis there was generated a probiotic preparation, developed the technological process of its production and application for prevention and treatment of bacterial diseases of cyprinoid fishes.

About the Authors

N. Sverchkova
Institute of Microbiology, Belarus National Academy of Sciences
Belarus

Minsk, 2, Kuprevich Str., Minsk, 220141



T. Romanovskaya
Institute of Microbiology, Belarus National Academy of Sciences
Belarus

Minsk, 2, Kuprevich Str., Minsk, 220141



N. Evsegneeva
Institute of Microbiology, Belarus National Academy of Sciences
Belarus

Minsk, 2, Kuprevich Str., Minsk, 220141



G. Zhuk
Institute of Microbiology, Belarus National Academy of Sciences
Belarus

Minsk, 2, Kuprevich Str., Minsk, 220141



E. Kolomiets
Institute of Microbiology, Belarus National Academy of Sciences
Russian Federation

Minsk, 2, Kuprevich Str., Minsk, 220141



V. Ageets
RUE "Fish industry institute"
Belarus

220024, Stebеnevа str., 22, Minsk



S. Degtyarik
RUE "Fish industry institute"
Belarus

220024, Stebеnevа str., 22, Minsk



E. Maksimjuk
RUE "Fish industry institute"
Belarus

220024, Stebеnevа str., 22, Minsk



References

1. Радько, М.М. Борьба с болезнями рыб - актуальная задача рыбоводства Беларуси / М.М.Радько, Э.К.Скурат, С.М.Дегтярик, М.В.Якубовский, А.И.Чигир, В.Г.Лысый // Белорусское сельское хозяйство. – 2008. – № 2 (78).

2. Скурат, Э.К. Пробиотики для профилактики бактериальных инфекций у рыб / Э.К. Скурат, В.А. Сиволоцкая, Т.А. Говор // Аналит. и реф. инф. Сер.: Болезни гидробионтов в аквакультуре. – 2001. – № 2 – С.30–32.

3. Лысак В.В. Микробиология. / В.В. Лысак, Р.А. Желдакова.- Методические рекомендации к лабораторным занятиям, контроль самостоятельной работы студентов. БГУ, Минск, 2002. – 54 С.

4. Сэги, Й. Методы почвенной микробиологии.– Й. Сэги. М.: Колос, 1983. – 253 С.

5. Петрова, И.С. Определение протеолитической активности ферментных препаратов микробиологического происхождения / И.С. Петрова, М.М. Винцюнайте // Прикл. биохим. и микробиол. –1980. –Т.2, вып. 2. – С.322- 327.

6. Синицин, А.П., Биоконверсия лигноцеллюлозных материалов / А.П.Синицын.- М.: Изд-во МГУ, 1995. –С. 146-147.

7. Изучение механизмов пробиотического действия штамма Bacillus subtilis 8130 /Н.А.Ушакова [и др.] // Прикладная биохимия и микробиология.- 2006. – Т.42, №3. – С.285-291.

8. Препараты ферментные. Методы определения ферментативной активности ксиланазы. ГОСТ Р 53047–2008; 30.06.2009.

9. Тюрин Ю.Н., Макаров А.А. Статистический анализ данных на компьютере.– М.: ИНФА-М.– 1998.– 544 С.


Review

For citations:


Sverchkova N., Romanovskaya T., Evsegneeva N., Zhuk G., Kolomiets E., Ageets V., Degtyarik S., Maksimjuk E. BASIC PRINCIPLES FOR DEVELOPMENT OF ECO-SAFE PREPARATION FOR FISH CULTURE. Belarus Fish Industry Problems. 2016;(32):275-286. (In Russ.)

Views: 163


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2218-7456 (Print)