BASIC PRINCIPLES FOR DEVELOPMENT OF ECO-SAFE PREPARATION FOR FISH CULTURE
Abstract
There are selected the strains of Bacillus bacteria with high antagonistic activity in relation to fish pathogens. On their basis there was generated a probiotic preparation, developed the technological process of its production and application for prevention and treatment of bacterial diseases of cyprinoid fishes.
About the Authors
N. SverchkovaBelarus
Minsk, 2, Kuprevich Str., Minsk, 220141
T. Romanovskaya
Belarus
Minsk, 2, Kuprevich Str., Minsk, 220141
N. Evsegneeva
Belarus
Minsk, 2, Kuprevich Str., Minsk, 220141
G. Zhuk
Belarus
Minsk, 2, Kuprevich Str., Minsk, 220141
E. Kolomiets
Russian Federation
Minsk, 2, Kuprevich Str., Minsk, 220141
V. Ageets
Belarus
220024, Stebеnevа str., 22, Minsk
S. Degtyarik
Belarus
220024, Stebеnevа str., 22, Minsk
E. Maksimjuk
Belarus
220024, Stebеnevа str., 22, Minsk
References
1. Радько, М.М. Борьба с болезнями рыб - актуальная задача рыбоводства Беларуси / М.М.Радько, Э.К.Скурат, С.М.Дегтярик, М.В.Якубовский, А.И.Чигир, В.Г.Лысый // Белорусское сельское хозяйство. – 2008. – № 2 (78).
2. Скурат, Э.К. Пробиотики для профилактики бактериальных инфекций у рыб / Э.К. Скурат, В.А. Сиволоцкая, Т.А. Говор // Аналит. и реф. инф. Сер.: Болезни гидробионтов в аквакультуре. – 2001. – № 2 – С.30–32.
3. Лысак В.В. Микробиология. / В.В. Лысак, Р.А. Желдакова.- Методические рекомендации к лабораторным занятиям, контроль самостоятельной работы студентов. БГУ, Минск, 2002. – 54 С.
4. Сэги, Й. Методы почвенной микробиологии.– Й. Сэги. М.: Колос, 1983. – 253 С.
5. Петрова, И.С. Определение протеолитической активности ферментных препаратов микробиологического происхождения / И.С. Петрова, М.М. Винцюнайте // Прикл. биохим. и микробиол. –1980. –Т.2, вып. 2. – С.322- 327.
6. Синицин, А.П., Биоконверсия лигноцеллюлозных материалов / А.П.Синицын.- М.: Изд-во МГУ, 1995. –С. 146-147.
7. Изучение механизмов пробиотического действия штамма Bacillus subtilis 8130 /Н.А.Ушакова [и др.] // Прикладная биохимия и микробиология.- 2006. – Т.42, №3. – С.285-291.
8. Препараты ферментные. Методы определения ферментативной активности ксиланазы. ГОСТ Р 53047–2008; 30.06.2009.
9. Тюрин Ю.Н., Макаров А.А. Статистический анализ данных на компьютере.– М.: ИНФА-М.– 1998.– 544 С.
Review
For citations:
Sverchkova N., Romanovskaya T., Evsegneeva N., Zhuk G., Kolomiets E., Ageets V., Degtyarik S., Maksimjuk E. BASIC PRINCIPLES FOR DEVELOPMENT OF ECO-SAFE PREPARATION FOR FISH CULTURE. Belarus Fish Industry Problems. 2016;(32):275-286. (In Russ.)