DYNAMICS OF MOISTURE LEVEL CHANGE IN ORGANISMS OF CARP UNDERYEARLING СIPRINUS CARPIO L.
Abstract
There was studied the growth of carp Cyprinus carpio underyearlings in pond conditions of the Republic of Belarus. There was suggested a new calculation method for defining the content of moisture, dry mass and also energy value of carp underyearlings. Its application demonstrated the possibility of defining the values of these indicators in the process of growing the fishes without regular biological investigations in place.
About the Author
V. V. ShumakRussian Federation
References
1. Поляков, Г.Д. Взаимосвязь линейного роста, увеличения веса, накопления веществ и энергии в теле сеголетков карпа, выращиваемых в разных условиях/ Г.Д. Поляков // Тр. всесоюз. совещ. «Биологические основы рыбного хозяйства». – Томск. 1951. – С. 101-108.
2. Баранова, В.П. Определение количества потребленного рыбами естественного и искусственного корма по уравнению энергетического баланса/ В.П. Баранова, Л.П. Максимова, А.М. Сахаров// В кн.: Интенсификация разведения карповых рыб. – Л.: Изв. ГОСНИОРХ , 1974.– Т.88.– С.47-64.
3. Канаев, А.И. Новый метод зимовки рыбы/ А.И. Канаев. – М.: Пищ. пром., 1975. – 48 с.
4. Чугунова, Н.И. Рост и динамика жирности у рыб как приспособительные процессы (на основании экспериментального исследования сазана в дельте Волги)/ Вопросы экологии рыб/ Н.И. Чугунова, А.В. Ассман, Н.П. Макарова// Тр. Ин-та морфологии животных им. А. Н. Северцова. М.: Издво акад. наук СССР. – Вып.39. – 1961. – С.96-157.
5. Пегель, В.А. Адаптивные реакции пресноводных рыб на изменение гидростатического давления/ В.А. Пегель, Л.А. Лихачева, В.В. Лопухова// Биологические основы рыбоводства. Актуальные проблемы экологической физиологии и биохимии рыб. – М.: Наука, 1984. – С.85-98.
6. Иванов, А.П. Химический анализ рыб и их кормов/ А.П. Иванов, Методическое пособие. – М. 1963. – 37 с.
7. Серпунин, Г.Г. Гематологические показатели адаптаций рыб/ Г.Г. Серпунин. – Калининград: Изд-во ФГО УВПО КГТУ, 2010. – 460 с.
8. Shumak, V. Efficiency of process of cultivation - the assessment of risk of loss of weight of fish/ V. Shumak//Annals of Economics Research Foundation European Institute of Sustainable Development/ International Conference Materials «Problems of regional and local development diversity of rural areas in Europe»/ West Pomerian University of Technology. Szczecin, 2013. – Р. 277–281.
Review
For citations:
Shumak V.V. DYNAMICS OF MOISTURE LEVEL CHANGE IN ORGANISMS OF CARP UNDERYEARLING СIPRINUS CARPIO L. Belarus Fish Industry Problems. 2014;(30):171-179. (In Russ.)