Preview

Belarus Fish Industry Problems

Advanced search

Flour cereals – a promising raw material component in the compound feed for carp

Abstract

The article presents information about the possibility of using in the feed for carp cereal flours. Four composite mixtures were composed, their chemical and amino acid composition was studied. Experimental feeding of fingerlings   of carp by the developed mixes is carried out, their superiority in comparison with grain of wheat is established.

About the Authors

U. Ageyets
Fish Industry Institute
Belarus

22, Stebeneva Str., 220024, Minsk.



Z. Koshak
Fish Industry Institute
Belarus

22, Stebeneva Str., 220024, Minsk.



G. Slobodnickаja
Fish Industry Institute
Belarus

22, Stebeneva Str., 220024, Minsk.



N. Zenovich
Fish Industry Institute
Belarus

22, Stebeneva Str., 220024, Minsk.



References

1. Правила организации и ведения технологического процесса на крупяных предприятиях ВНПО «Зернопродукт». – М. : ЦНИИТЭИ хлебопродуктов, 1990. – Ч. 1. – 78 с.

2. Петрухин, И. В. Корма и кормовые добавки : справ. / И. В. Петрухин – М.: Росагропромиздат, 1989. – 526 с.

3. Щербина, М. А. Кормление рыб в пресноводной аквакультуре / М. А. Щербина, Е. А. Гамыгин. – М.: Изд-во ВНИРО, 2006. – 360 с.

4. Brummett, R. E. Aquaculture for African smallholding / R. E. Brummett,

5. R. P. Noble. – ILARM Tech Rep 46, World Fish centre, Penang, Malaysia, 1995. – Р. 143–154.

6. Brummett, R. E. African аquaculture: Realizing the potential. Food Policy / R. E. Brummett, J. Lazard, J. Moehl. – 2008. – Р. 371–385.

7. Ketola, H. G. Amino acid nutrition of fishes: Requirements and supplementation of diets / H. G. Ketola // Comparative Biochemistry and Physiology. Part B: Biochemistry and Molecular, 1982. – P. 17–24.

8. Kaushik, S. Nutrition et alimentation des poisons et contrcjjl des dftchets piscicoles / S. Kaushik // Pise. Franc. – 1990. – № 101. – P. 14–23.

9. Kaushik, S. Protein nutrition and metabolism in fish / S. Kaushik // Protein metabolism and Nutrition : Proc. of the 7th Intern. Symp., Vail de Santarew (PRT) /05/ – 1995. – P. 47–56.

10. Threne, M. Energy consumption in the Danish fishery. Identification of key factors / M. Threne // J. of Ind. Ecol. – 2004. – Р. 223–239.

11. Threne, M. LCA of Danish fish products. New methods and insight / M. Threne // Int: J. LCA, 2006. – Р. 66–74.

12. Schau, E. M. Energy consumption in Norwegian fisheries / E. M. Schau [et al.] // J. of Cleaner Production, 2009. – P. 325–334.

13. Остроумова, И. Н. Биологические основы кормления рыб / И. Н. Остроумова. – СПб., 2001. – 372 с.

14. Гусева, Ю. А. Инновационное выращивание ленского осетра в садках / Ю. А. Гусева, А. А. Васильев. –Saarbrucken : LAP Lambert Academic publishing, 2013. – 128 с.

15. Желтов, Ю. А. Кормление разновозрастных ценных видов рыб в фермерских рыбных хозяйствах / Ю. А. Желтов. – Киев: «ИНКОС», 2006. – С. 191–192.

16. Макарцев, Н. Г. Кормление сельскохозяйственных животных / Н. Г. Макарцев. – Калуга, 2007. – 608 с.

17. Comparative effect of sesamin and episesamin on the activity and gene expression of enzymes in fatty acid oxidation and synthesis in rat liver / M. Kushiro [et al.]. J. Nutri Biochem, 2002. – Р. 289–295.

18. Ланинджер, А. Биохимия. Молекулярные основы структуры и функции клетки / А. Ланинджер. – Москва: Мир, 1974. – 957 с.

19. Steffens, W. Grundlagen der Fischernahrung / W. Steffens. – VEB Gustav Fischer Verlag Jena, 1985. – 226 р.

20. Коуи, К. Питание / К. Коуи, Дж. Сарджент // Биоэнергетика и рост рыб. – М.: Легкая и пищевая пром-сть, 1983. – С. 8–69.


Review

For citations:


Ageyets U., Koshak Z., Slobodnickаja G., Zenovich N. Flour cereals – a promising raw material component in the compound feed for carp. Belarus Fish Industry Problems. 2018;(34):177-188. (In Russ.)

Views: 108


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2218-7456 (Print)