Preview

Belarus Fish Industry Problems

Advanced search

Comparative characteristics of the nutritional value carp breeding

Abstract

A comparative assessment of the ratio of edible and inedible body parts and the biochemical composition of the muscles of two years of breeding carp with an average level of indicators of collection breeds of different origin has been carried out. The article presents the results of a study of the ratio of body parts and muscle composition of two-year-old carp of different pedigree affiliation.

About the Authors

Y. Sheiko
Fish Industry Institute
Belarus

22, Stebeneva Str., 220024, Minsk.



M. Kniga
Fish Industry Institute
Belarus

22, Stebeneva Str., 220024, Minsk.



T. Voytuk
Fish Industry Institute
Belarus

22, Stebeneva Str., 220024, Minsk.



D. Zhmojdiak
Fish Industry Institute
Belarus

22, Stebeneva Str., 220024, Minsk.



S. Sventorxhitzky
Fish Industry Institute
Belarus

22, Stebeneva Str., 220024, Minsk.



V. Karneyev
Fish Industry Institute
Belarus

22, Stebeneva Str., 220024, Minsk.



D. Kostyukovich
Fish Industry Institute
Belarus

22, Stebeneva Str., 220024, Minsk.



References

1. Fauconreau, B. External morphology of comon carp at commercial size and relationship with dressing gilled / B. Fauconreau, J. Bobe, V. Pereiza // Abstr. 5 th Int. Congr. Vertebrate Morphol., Bristol, July 12–7, 1997. ICYM – 5. J. Marphol. – 1997. – N 3. – C. 232– 253.

2. Артамонова, Т. И. Количественная характеристика мышц и некоторых морфологических структур тела двухлетков карпа в условиях высокоинтенсивной технологии выращивания / Т. И. Артамонова // Актуал. вопр. пресновод. аквакультуры: сб. науч. тр. ВНИИПРХ. – М., 2000. – Вып. 75. – С. 125–131.

3. Таразевич, Е. В. Селекционно-генетические основы создания и использования белорусских пород и породных групп карпа / Е. В.Таразевич. – Минск, 2008. – 224 с.

4. Породы карпа Республики Беларусь / Е. В.Таразевич [и др.] // Каталог пород карпа (Cyprinus carpio L.) стран Центральной и Восточной Европы. – М., 2008. – С. 5–13.

5. Рыбоводно-биологические и биохимико-генетические особенности карпов, разводимых в Республике Беларусь / А. И. Чутаева [и др.] // Вопр. рыб. хоз-ва Беларуси : сб. науч. тр. – Минск, 1997. – Вып. 15. – С. 11–33.

6. Лиманский, В. В. Временные рекомендации по определению физиологического состояния рыб по физиолого-биохимическим данным / В. В. Лиманский. – М., 1981.

7. Артамонова, Т. И. Некоторые особенности формирования морфологических структур тела двухлетков карпа в связи с ростом / Т. И. Артамонова, В. Э. Панов, В. Э. Есавкин // Вопр. физиологии и кормления рыб : сб. науч. тр. ВНИИПРХ. – М., 1999. – Вып. 74. – С. 169–176.

8. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. – Минск: Выш. шк., 1973. – С. 24–53.

9. Слуцкий, Е. С. Фенотипическая изменчивость рыб (селекционный аспект) / Е. С. Слуцкий // Изв. ГосНИОРХ. – Л., 1978. – Т. 134. – С. 3–132.


Review

For citations:


Sheiko Y., Kniga M., Voytuk T., Zhmojdiak D., Sventorxhitzky S., Karneyev V., Kostyukovich D. Comparative characteristics of the nutritional value carp breeding. Belarus Fish Industry Problems. 2018;(34):24-37. (In Russ.)

Views: 149


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2218-7456 (Print)