Preview

Belarus Fish Industry Problems

Advanced search

Comparative characteristics of the biochemical composition of bodies of different tubes breed accessories

Abstract

The article presents the results of a comparative comprehensive assessment of the biochemical composition of the muscles of two­year­olds of different pedigree affiliation and Amur carp of two generations. Statistically significant differences between breeds and lines of carp, as well as Amur carp on the content of dry matter, moisture, fat, protein, mineral substances in the muscles of two­year­olds were established.

About the Authors

S. Kralko
Fish Industry Institute
Belarus

22, Stebeneva Str., 220024, Minsk.



Y. Rudyi
Fish Industry Institute
Belarus

22, Stebeneva Str., 220024, Minsk.



References

1. Шульгин, Ю. П. Рыбные продукты в питании населения России и состояние общественного здоровья / Ю. П. Шульгин, Л. В. Шульгина // Рыб. хоз-во. – 2006. – № 3. – С. 22–24.

2. Богерук, А. К. Особенности породообразования в аквакультуре России / А. К. Богерук // Рыбоводство и рыб. хоз-во. – 2006. – № 11. – С. 2–7.

3. Проблема сохранения генофонда карпов в Республике Беларусь / Е. В. Таразевич [и др.] // Проблемы интенсификации производства продуктов животноводства : тез. докл. междунар. науч.-практ. конф., Жодино, 9–10 окт. 2008 г. – 2008. – С. 118–119.

4. Иванов, А. П. Химический анализ рыб и кормов / А. П. Иванов. – М., 1963. – 36 с.

5. Лиманский, В. В. Инструкция по физиолого-биохимическим анализам рыбы / В. В. Лиманский. – М., 1984.

6. Клейменов, И. Я. Химический и весовой состав рыб в водоемах СССР и зарубежных стран / И. Я. Клейменов. – М., 1962. – 141 с.

7. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. – Минск: Выш. шк., 1973. – С. 24–53.

8. Слуцкий, Е. С. Фенотипическая изменчивость рыб (селекционный аспект). / Е. С. Слуцкий // Изв. ГосНИОРХ. – 1978. – Т. 134. – С. 3–132.


Review

For citations:


Kralko S., Rudyi Y. Comparative characteristics of the biochemical composition of bodies of different tubes breed accessories. Belarus Fish Industry Problems. 2018;(34):86-100. (In Russ.)

Views: 89


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2218-7456 (Print)